Fiskeoliens hemmeligheder

Det er et af de mest misforståede supplementer, men samtidig et af de supplementer, som vi alle ved er vigtige for os. I denne artikel går vi tæt på vigtigheden af fiskeolie, hvad den konkret kan gøre for dig, og hvorfor det er så vigtigt at supplere din kost.

Får du nok fisk i din daglige kost? Nej siger de fleste. For selvom vi danskere er blevet glade for sushi, er der alligevel langt imellem fiskeretterne i de danske hjem. Og selvom der er fisk på menuen får din krop sandsynligvis ikke nok af de gode omega-3 fedtsyrer. Find ud af hvorfor lidt længere nede. Men først skal vi se på hvad fiskeolie egentlig er for en størrelse og hvorfor det er godt for os.

Hvad virker Fiskeolie på?
Fiskeolie virker på alt lige fra gigt til hjertekarsygdomme. Forskning har dokumenteret hvordan Omega-3 fedtsyrer aktivt dæmper betændelsestilstande. Derfor er fiskeolie et effektivt supplement til stort set alt i kroppen. Fra hjerte-kredsløb til hjerne og led. Fiskeolie er flerumættede fedtsyrer og findes naturligt i fede fritlevende fisk og enkelte planter og frø. Men den rene fedtsyre, Omega-3, som den hedder, fås mest effektivt som supplement.

Tallerken med omega 3 rigt fisk
Får du nok fisk i din daglige kost?

 

Hvordan virker fiskeolie?
Den tekniske forklaring på hvordan fedtsyrerne virker, når de kommer ind i kroppen, starter med at omega-3 fedtsyrer binder sig til en receptor, et protein, ved navn GPR120, som der er rigtig meget af i fedtvæv. Dette protein er også aktivt i cellerne i immunforsvaret, de såkaldte makrofager.

Vidste du at gravide kvinder får børn med mere veludviklede hjerner. Omega3 fedtsyrer spiller nemlig en vigtig rolle i hjerneudviklingen.

Receptorer, som er proteiner, virker som en slags lås i kroppens celler. Hvis receptoren møder et signalmolekyle, der kemisk passer til receptorens udformning, fungerer det som en nøgle, der åbner eller lukker for bestemte funktioner i cellen. Cellen kan således være passiv, indtil den møder det rette signalmolekyle. Omega-3 fedtsyre binder sig til kroppens receptorer og agerer på den måde nøgle til at låse op for celler i fedtvæv og i immunforsvaret.

Omega-3 fedtsyrerne bliver med andre ord indbygget i cellemembraner, der omgiver hver eneste celle i kroppen. Cellerne bliver omdannet efter behov til de steder din krop har brug for det. Derfor virker fedtsyrer alsidigt på hele kroppen.

Kan man så ikke bare spise mere fisk?

Man skulle tro at en almindelig kostomlægning med mere fisk på menuen kunne være nok til at få de livsnødvendige Omega-3 fedtsyrer. Det hjælper også, men desværre er det ikke helt nok. Med mindre du selv hiver fiskestangen frem. De fisk vi køber i supermarkedet er nemlig ofte opdrættede fisk. Eller farmfisk, som de også kaldes. Denne slags fisk opdrættes med henblik på salg. De fodres med kraftfoder og indeholder meget mindre omega-3 fedtsyrer end vildtlevende fisk.

Fiskestang og fiskeudstyr
Vilde fisk indeholder mere omega 3

Fiskeoliens indvirkning på kroppen

At din krop er mættet med omega-3 fedtsyrer har afgørende virkning på din krops velbefindende. Blandt andet er en omega-3 balance afgørende for mange af kroppens fysiologiske reaktioner i kroppens stofskifte. Det betyder helt konkret at omega-3 fiskeolier:

  • Stabiliserer hjerterytmen og giver lavere risiko for hjerterytmeforstyrrelser
  • Udvider blodkarrene, hvilket medvirker til at blodtrykket falder
  • Modvirke blodets sammenklumpning hvilket sænker faren for blodpropper
  • Dæmper betændelse og irritation, hvilket betyder at det virker anti-inflammatorisk og modvirker åreforkalkning samt dæmper smerter i muskler og led

Mangler din krop omega-3?
Bestil en gratis vitamintest hos os og få indblik i din krops vitamintilstand før du begynder at supplere. Det er let og smertefrit og klaret i løbet af et enkelt minut.
Testen måler din krops energibaner og overfører informationen til et program, der udregner din krops vitaminbalance. Efter nogle måneder med supplementer, kunne få målt din balance igen og se forskellen.
Du kan læse lidt mere om testen her

Wellness handler lige så meget om dit indre velbehag.

Velkommen hos Charwell Copenhagen